Sokankatekercs
Hozzávalók:
8 szelet gépsonka,( vagy valamilyen hasonló sonka)
200 g krémsajt (tejszínes, natúr)
100 g ecetes torma (reszelt)
1 nagy reszelt alma
só (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
1 fej saláta
ecetes uborka
Elkészítés:
A krémsajtot habosra keverjük a tormával és a reszelt almával, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy hosszúkás vagy kerek tálat kirakunk a megmosott és lecsurgatott salátalevelekkel. A sonkaszeleteket a krémmel megtöltjük, feltekerjük és szép sorjában elhelyezzük a salátaleveleken.
Ügyeljünk arra, hogy a tekercsek végére és tetejére jusson egy-egy nyomózsákból kinyomott rózsa.
A tekercs közét, (a tálcát), apróra vágott ecetes uborkával vagy ízlés szerinti paradicsomkarikával, paprikaszelettel, nyers uborkával, tojáskarikával petrezselyem zölddel, pirosarannyal,stb díszíthetjük. Jól behűtve tálaljuk.
Tipp:
Húsvétkor, kaszinótojást (töltött tojást) és Francia salátát szoktam készíteni mellé)
A megmaradt keménytojásokból, -helyett- készíthető töltött tojás. Több változata is ismert.
Töltött tojás:
A kemény tojásokat, hosszába kettévágom, sárgáját kiszedem.
Villával összetöröm, ízlés szerint teszek hozzá vajat, mustárt, és fűzsreket(só,-fehér- bors, pirosarany, esetleg szerecsendió) A masszát simára keverem, (robotgéppel könnyebb)
Viszzatöltöm a tojásokba.
A maradékkal díszítem, nyomózsákból kis halmokat nyomok a tojások tetejére, erre még gulyáskrémet, pirosaranyat, mustárt szoktam nyomni díszítésnek. Mellé zöldségzöldjét teszek. Természetesen a tojásokat ráültetem a Francia salátára. Ha, van sonkatekercs is, akkor egy tálon szoktam, mindent tállalni szépen dísztve.
A tojásokat, aki szereti bevonhatja aszpikkal, akkor fényesebb lesz. ( Mi mellőzni szoktuk az aszpikot)
Francia saláta:
Legegyszerűbb mirelitt zöldséget venni (van, ilyen keverék is), a zöldséget sósvizben megfőzzük, vagy mepároljuk, lehűtjük, lecsepegtetjük.
Közben elkészítjük a mártást, ízlés szerint, majonézt kikeverünk tejföllel, mustárral, sóval, fehérborssal, vagy borssal.
A masszát ráöntjük a zöldségekre, össszekeverjük és jól behűtjük.
Magában is fogyaszhatjuk, de sok mindennel együtt is tálalhatjuk.
Megjegyzés:
Ezek nagyon egyszerű receptek, kezdők is bátran elkészíthetik, nem lehet elrontani. :)
Töltött tojás (másik változat)
8 darab tojás
10 dkg gomba (vajon megpirítjuk)
1 csomó metélő hagyma
só
bors
petrezselyem
vaj
A besemelelhez
30 g liszt ( vajon kissé megpirítjuk, felengedjük tejjel, vigyázva, hogy ne legyen csomós)
30 g vaj
3 dl tej
3 egész tojás ( sárgáját egyenként, keverjük a masszába!)
só
bors
szerecsendió
zsemlemorzsa
reszelt sajt
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, hideg vizzel lehűtjük, mehámozzuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját kiemeljük, jól eldolgozzuk a petrezselyemmel, a vajon mepirított gombával, a snidlinggel(metélőhagymával), ízlés szerint sózzuk borsozzuk és visszapupozzúk a fehérjékbe.
A forró vajból, lisztből és tejből közben sűrű besamelt főzünk, hozzáadunk egyenként belekeverve 3 tojássárgáját, sót borsot, csipetnyi szerecsendiót, és ha kihűlt a felvert tojásfehérjét.
Kivajazunk és zsemlemorzsával meghintünk egy tüzálló tálat, beleöntjük a besamel kétharmadát, elrendezzük rajta a tojásokat, leöntjük a maradék mártással, tetejét bőven megszórjuk reszeltsajttal. előmelegített sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
Spárga köntösben
40 dkg spárga
12 szelet gépsonka (vagy hsonló sonka)
12 szelet ementáli sajt (vagy hasonló sajt)
1 csokor petrezselyemzöld
vaj
1 kockacukor ( vagy egy kiskanák cukor)
só
citromlé
4 dl besamel mártás
A gondosan megtisztított spárgát sós-cukros citromlével ízesített vízben puhára pároljuk és kihűtjük.
Minden szelet sonkára 1 szelet vékony sajtot fektetünk és beletekerünk 3-4 szál spárgát. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, leöntjük besamel mártással és sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
|