vitamin06.gportal.hu
vitamin06.gportal.hu
Menü
     
Süteményes képes könyv

 

     
Sütemények
     
Halételek
     
Italok
     
Ételek
     
Szöveg fordító

Online fordító

 

Szöveg:

 

Irány:

 
http://onlinefordito.micom.hu/
     
Befőzés/lekvárok, szörpök, zöldségek

RECEPTEK - LEKVÁROK Eperdzsem

Eperdzsem Hozzávalók: • 3 kg apróbb szemű, édes, egészséges, érett eper • 1,2 kg cukor (kilónként 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetünk bele, ha édesebbre szeretnénk) • 10 db csavaros, hibátlan tetejű, 3 dl-es üveg Elkészítése: Az epreket többszöri, alapos mosás után megtisztítjuk és a cukorral együtt egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük. Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta. Sok eperszem

így is egyben marad. Felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimerünk, hogy kicsit sűrűbb legyen) és a forrástól számított 20 percig közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük – keverjük, közben többször lehabozzuk. Előre alaposan kimosott, többször kiöblített és kiszárított üvegekbe majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni, majd a végleges helyére tesszük.


Érdemes kipróbálni a hűtőtáskában való dunsztolást! Jó módszer, már pár üveg dunsztolásánál is hosszú ideig és jól tartja a meleget. A hűtőtáskát ki kell bélelni újságpapírral – mert kiváló hőtároló – és az üvegek tetejére is több réteg papírt kell helyezni, mielőtt lezárjuk.


RECEPTEK - LEKVÁROK Sárgabaracklekvár

Sárgabaracklekvár kevés cukorral Hozzávalók: • 2 kg érett, jó minőségű sárgabarack • kb. 40 dkg kristálycukor (aki persze édesebben szereti, nyugodtan növelheti a cukor mennyiségét) Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk és egy széles, lapos tálba helyezzük. A lábosban felforralt, lobogó vízzel leforrázzuk a barackokat, majd kicsit állni hagyjuk. Kiszedve gyors mozdulatokkal egy hámozó kés segítségével eltávolítjuk a barackok héját és magját. Félbevágva azonnal lábosba tesszük őket, majd közepes tűzön folyamatos kevergetés mellett főzni kezdjük.

Dzsem készítésekor nagyjából 10-12 percnyi forralás-sűrítés után a széteső barackokhoz adagoljuk a cukrot és a kívánt sűrűségig főzzük. A sűrűség könnyen ellenőrizhető: ha egy tiszta kanállal a dzsemből néhány cseppet porcelántányérra cseppentve már nem folyik, akkor elkészült. Az előre alaposan kimosott, többször kiöblített és kiszárított üvegeket majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük, és abban min. 24 órát hagyjuk dunsztolódni, utána végleges helyére tesszük.

RECEPTEK - LEKVÁROK Cseresznye dzsem

Cseresznye dzsem Hozzávalók: • 2 kg cseresznye • 50 dkg cukor Elkészítése: A megmosott gyümölcsöket kimagozzuk és egy lábosba tesszük. Aki szereti a nagyobb gyümölcsdarabokat, az egybe hagyhatja, aki nem annyira kedveli, az ledarálhatja a gyümölcs felét, mert a cseresznye nem fő annyira szét, mint más gyümölcs. A cseresznyét felforraljuk és forrástól számítva még legalább 30 percig egyenletes lángon főzzük. Ha elkészült, a dzsemet üvegekbe töltjük, majd a tetőt

az üvegre csavarva fejtetőre állítjuk 10 percre. Ezután száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.

A kész dzsemet/lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg csavaros részénél legyen a lekvárok teteje – vagyis a tető és a lekvár között hagyjunk kb. 1/2 cm távolságot. A tetőt szorosan rácsavarjuk az üvegekre és a forrásban lévő vízbe sorakoztatjuk őket. Elzárjuk alattuk a lángot, a fazékra ráhelyezzük a fedőt. A csírátlanítás ezen módszerével, a lassú hűtés során az üveg és a tető között vákuum keletkezik, így a levegő eltávozik: tompa csattanó hang kíséretében a tető szabályosan „rápattan” az üvegekre. 14-15 óra elteltével a már teljesen kihűlt üvegeket kivesszük a vízből.

RECEPTEK - LEKVÁROK Cseresznye vagy meggylekvár Bodzakocsonya

Cseresznye vagy meggylekvár

Bodzakocsonya

Hozzávaló: • 1 kg cseresznye vagy meggy • 20-30 dkg cukor vagy méz

Hozzávalók: • 1 kg bodzabogyó • 5 dl víz • minden liter áttört léhez 80 dkg cukor

Elkészítése: A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott gyümölcsöt vágjuk apró darabokra, vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a mézzel, vagy cukorral és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számítva 4 percig főzzük, végül töltsük sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre 5 percre és már mehet is az éléskamránkba.

Elkészítése: Megtisztítjuk a bodzát és vízzel leöntve addig főzzük, míg a szemek szétfőnek. Ekkor áttörjük, megmérjük. Minden liter áttört léhez 80 dkg cukrot hozzátéve az egészet addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegekbe töltjük és lekötve szárazgőzbe (dunsztba) tesszük.

RECEPTEK - LEKVÁROK Szilvalekvár

Szilvalekvár, melyet tilos megkavarni Hozzávalók: • 4 kg érett besztercei szilva • 40-80 dkg cukor (a gyümölcs édességétől függően) • fél dl 20 %-os ecet Elkészítése: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a fél dl ecetet. 24 órán át letakarva tartjuk, majd feltesszük főni. Forrástól számítva kb. 5 órán át főzzük kisebb hőfokon, a lényeg, hogy TILOS MEGKAVARNI!

Akkor lesz sűrű lekvár, ha 1/3-ára összefő a mennyiség. A végén 15-20 percig folyamatosan keverjük, hogy szétessen a még egyben lévő héj is. Üvegekbe merjük, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

RECEPTEK - LEKVÁROK Muskotályos körtelekvár

Muskotályos körtelekvár Hozzávalók: • 2 kg jó minőségű, érett körte • 3 dl édes, muskotályos bor • 70 dkg kristálycukor • 3 szem szegfűszeg • 1 mokkáskanál őrölt fahéj Elkészítése: A körtét megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és darabokra aprítjuk. Lábosba rakjuk, ráöntjük a bort, beleszórjuk a szegfűszeget és addig főzzük, amíg az egész pépessé nem válik. Átpasszírozzuk és a lábosba visszatéve rászórjuk a cukrot,

a fahéjat. Kevergetve kis lángon tovább főzzük, amíg lekvár sűrűségűvé nem válik. A lekvárt kissé lehűtjük, tiszta üvegekbe töltjük és légmentesen lekötjük. Forrásban lévő vízbe sorakoztatjuk őket, 30 percig hőkezeljük, majd hagyjuk a vízben kihűlni.

Vilmos- vagy császárkörtéből készítve a legfinomabb, de főzhetjük többfajta körtéből is, mikor milyen kapható éppen, vagy milyen terem a kertünkben.

RECEPTEK - LEKVÁROK Eper-málnalekvár Ribizlilekvár

Eper-málnalekvár

Ribizlilekvár

Hozzávalók • 1,4 kg eper • 60 dkg málna • 30 dkg cukor vagy méz

Hozzávalók: • 2 kg ribizli • kb. 50 dkg cukor vagy méz

Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a mézet, majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után főzzük még 3 percig. Utána töltsük befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le, fordítsuk fejre 5 percre és már mehet is az éléskamránkba.

Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, majd addig főzzük (lassú lángon), míg a szemek szétfőnek. Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 30 dkg mézet vagy cukrot tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe és másnap, miután kihűlt és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.

RECEPTEK - LEKVÁROK Birsalmasajt Lilahagyma lekvár

Birsalmasajt

Lilahagyma lekvár

Hozzávalók: • birsalma • cukor

Hozzávalók: • 1 kg lilahagyma • 2-3 evőkanál olaj • 1 teáskanál só • 10 dkg barnacukor • 1 dl balzsamecet • 3-4 evőkanál csipkebogyólekvár

Elkészítése: A birsalmákat mossuk meg langyos vízben, tiszta szivaccsal dörzsöljük le a bőrön lévő viaszos szöszöket. Ne hámozzuk! A ledörzsölt almákat még egyszer alaposan mossuk le, negyedeljük, távolítsuk el a magházukat, majd forró vízben főzzük őket puhára. Ezután leszűrjük, majd szitán áttörjük. Minden kg-hoz 80 dkg cukrot teszünk. Ezt követően a birspépet lábasban kavargatva negyed órán át főzzük. Dermedéspróba után lapos formákba töltjük és megdermesztjük. 2-3 hétre kiterítve és időnként forgatva meleg helyen megszikkasztjuk és folpackba csomagolva száraz hűvös helyen tároljuk.

Elkészítése: A megtisztított hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük vékony karikákra. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábasba, majd tegyük bele a felvágott hagymát. Közepes lángon pirítsuk addig, míg a hagyma szép barnára nem párolódik. Öntsük rá a cukrot, sózzuk meg, és tegyük bele a lekvárt. Állandóan kevergetve pároljuk még tíz percig, utána öntsük rá a balzsamecetet. Rotyogtassuk még pár percig, után szedjük át tisztára mosott lekvárosüvegekbe. Zárjuk le jól és állítsuk fejre 5 percig.

BEFŐTTEK Mézes körte

Mézes körte Hozzávalók: • körte • víz • méz • porcukor Elkészítése: Nagyobb, érett, de még kemény körtéket meghámozunk, félbe- vagy negyedekbe vágunk, magházukat kiszedjük, és fele víz, fele méz keverékben a gyümölcsöket egészen puhára főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük a szirupból, laposra nyomjuk és porcukorral beszórva egymás

mellé tepsibe tesszük őket. Az egészet megvajazott fehér papírral letakarjuk – a vajas rész legyen alul – és gyengén melegített sütőben, a sütő ajtaját nyitva hagyva szárítjuk. Közben a mézes szirupban újabb adag körtét főzhetünk. Ha a körtéket már mind megfőztük, a mézes szirupot egészen sűrűre forraljuk, majd a gyümölcsöket szűrőlapátra téve még egyszer a lébe mártjuk, ismét szárítjuk (esetleg tüllel letakarva a napra tesszük). Ha már nem ragacsosak – azaz tetejükön a cukor már száraz – lapos, széles szájú üvegekbe rakjuk őket, ezután lekötjük és a kamrába, hűvös helyre tesszük. Cukrozott gyümölcsként püspökkenyérhez, gyümölcsrizshez stb. használhatjuk.

BEFŐTTEK Fokhagymabefőtt

Fokhagymabefőtt Hozzávalók: • 1 kg fokhagyma • 20 dkg cukor • 5 szegfűszeg • 1 tk só • 1 egész fahéj Elkészítése: A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és megmossuk, majd az összes fent leírt hozzávalóval 5 percig főzzük. Ezután üvegekbe töltjük és lezárjuk. Forrásban lévő vízbe sorakoztatjuk őket, 30 perig hőkezeljük, majd hagyjuk a vízben kihűlni.

…ÉS AHOGY MÉG EGÉSZSÉGESEBB: BEFŐZÉS CUKOR NÉLKÜL Sárgabarack befőtt cukor és lé nélkül

Sárgabarack befőtt cukor és lé nélkül Hozzávalók: • majdnem érett sárgabarack Elkészítése: Az edények előkészítését a Tartósítás tartósítószerek nélkül című fejezetben leírtak alapján végezzük el. A tetszés szerinti mennyiségű, majdnem érett, hibátlan, jó minőségű sárgabarackot tálba rakjuk és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, majd fél órát áztatjuk. Ezután alaposan dörzsöljük le és váltott vízben addig mossuk, amíg teljesen tiszta nem lesz.

Lecsöpögtetve a barackokat vágjuk félbe, magozzuk ki és rakjuk szorosan kis (egyszeri fogyasztásra elegendő) üvegekbe. Az üvegeket jól tömjük meg a gyümölccsel, majd szárazon, légmentesen kössük le, vagy csavaros tetővel zárjuk le. Tegyük őket ép fazékba és az edényben lévő vízzel fokozatosan melegítsük fel. A víz gyöngyözésétől számított 25-30 percig kis lángon forraljuk. Az üvegeket a fazékban hagyjuk kihűlni, de még ne vegyük ki, mert másnap és harmadnap a gőzölést 15-15 percig meg kell ismételni. A harmadik gőzölés után kevés lé képződik és a gyümölcs kissé megpuhul, de zamata megmarad.

Meggy befőzése cukor nélkül

Meggy befőzése cukor nélkül Hozzávalók: • meggy Elkészítése: Az edények előkészítését a Tartósítás tartósítószerek nélkül című fejezetben leírtak alapján végezzük el. Csak hibátlan gyümölcsöt használjunk, ezért válogassuk át a meggyet, majd alaposan mossuk meg, szedjük le a szárát, magozzuk ki, majd töltsük a kiforrázott üvegekbe. Szorosan csavarjuk rá a tetőt és helyezzük őket forrásban lévő vízbe. A fazékra helyezzük rá a fedőt, 25 percig hőkezeljük, majd hagyjuk a vízben kihűlni.

Hasonló módon lehet az epret, az egrest, a ribiszkét, a málnát, a szilvát és a paradicsomot is befőzni.

BIO BEFŐTTEK BIO őszibarackbefőtt cukor nélkül, BIO cseresznyebefőtt cukor nélkül

BIO őszibarackbefőtt cukor nélkül vagy BIO cseresznyebefőtt cukor nélkül, avagy BIO befőttek cukor nélkül Hozzávalók: • Éppen hogy érett, frissen szedett, kemény húsú, bio őszibarack, cseresznye, meggy, szilva… A feldolgozandó gyümölcs minden kilogrammjához: • 1 dl kifacsart és leszűrt citromlé, vagy két gramm borkősav a felforralt és langyosra hűlt felöntő léhez adva A gyümölcs hámozásakor és aprításakor felhasznált víz minden literéhez: • Két gramm borkősav, esetleg citromsav

Elkészítés: Az edények és gyümölcsök előkészítését a Tartósítás tartósítószerek nélkül című fejezetben leírtak alapján végezzük el. A gyümölcsöket forró vízbe mártva meghámozzuk és azonnal, nehogy megbarnuljon, 1 liter vízet, 1 dl citromlevet, esetleg 2 gramm borkősavat/citromsavat tartalmazó oldatba helyezzük. Ezután a barackokat félbe, vagy szeletekre daraboljuk. Fertőtlenített üvegekbe tesszük. A tiszta vizet felforralunk, majd hagyjuk kihűlni. Az üvegeket nem túl forró vízzel úgy töltjük fel, hogy a folyadék felső szintje ellepje az őszibarackokat, de a perem alatt kb. 2 cm légréteg maradjon. A fertőtlenített tetőket lazán tesszük a tetejére.

A nagy fazekat még üresen a hideg tűzhelyre tesszük. Elhelyezzük benne a farácsot vagy a konyharuhát, majd körben a gyümölccsel töltött üvegeket. Annyi meleg vizet töltünk bele, hogy az üvegek kétharmada vízben legyen, majd a fazék alatt bekapcsoljuk a hőforrást. Ügyeljünk arra, hogy az üvegekben lévő folyadék hőmérséklete ne emelkedjen 85˚C fölé. A gyümölcsöket kb. 10 percig légtelenítjük, hogy ne ússzanak a felöntő lé felszínén. Az üvegeket légmentesen zárjuk, és 85˚C hőmérsékleten tartjuk 30 percig, ezt követően kivesszük őket a fazékból és kihűlés után sötét, hűvös helyen tároljuk.

SZÖRPÖK, LEVEK Bodzaszörp

Bodzaszörp Hozzávalók: • 15-20 db bodzavirág • 2 db citrom • 2 kg cukor, • 5 dkg citromsav Elkészítése: Keverjünk össze 2 liter vizet, 15-20 bodzavirágot (nem kell mosni, ügyeljünk, hogy tiszta virágot gyűjtsünk), 2 db alaposan megmosott szeletelt citromot. 2 napig hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva – hogy tudjon szellőzni – hagyjuk állni. Közben az egészet többször kevergessük meg, végül sűrű szitán szűrjük le. Ezután főzzük össze 2 kg cukorral, és 5 dkg

citromsavval, majd töltsük üvegekbe, és jól zárjuk le.

SZÖRPÖK, LEVEK Meggyszörp

Meggyszörp Hozzávalók: • cigány meggy • cukor Elkészítése: A legjobb hozzá a cigánymeggy, ami apró, fekete és a legzamatosabb. A meggyet először kiválogatjuk és megmossuk. Magostól összenyomjuk és lefedve másnapig állni hagyjuk. A levét lecsurgatjuk és minden literéhez 80 dkg cukrot téve 20 percig főzzük. Kihűlés után üvegekbe töltjük és lekötjük.

SZÖRPÖK, LEVEK Birsalmaszörp

Birsalmaszörp Hozzávalók: • 2 kg birsalma • 1 db citrom • 5-8 szem citrompótló • 70 dkg cukor Elkészítése: A birsalmákat mossuk meg langyos vízben, tiszta szivaccsal dörzsöljük le a bőrön lévő viaszos szöszöket. A ledörzsölt almákat még egyszer alaposan mossuk le. Óvatosan, éles késsel vágjuk őket négyfelé, a közepükből metsszük ki a magházat. A héjat nem kell eltávolítanunk. Tegyük az almákat egy fazékba, öntsünk rájuk annyi hideg vizet, hogy bőségesen ellepje azokat. Majd az egészet tegyük fel főni, és főzzük

húsz percen keresztül, míg az almák puhák nem lesznek. Ezek után a fazekat vegyük le a tűzről, majd kézi mixerrel pürésítsük össze a gyümölcsöket. Passzírozzuk át a pürét egy finomszövésű szűrőn, hogy a birsalmában lévő kemény porcok ne kerüljenek majd a szörpbe. Amikor ez kész, az egészet tegyük vissza a tűzre, öntsük bele a cukrot, ízesítsük a citrom kifacsart levével és a citrompótlóval. Ha túl sűrű lenne a szörp, kevéske vízzel hígíthatjuk. Forraljuk fel, főzzük még pár percig, utána töltsük tisztára mosott üvegekbe. Azonnal zárjuk le és fordítsuk a fejére, vagy az oldalára, hogy a forró szörp sterilizálja a zárókupakot. Pár perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba. A birsalma mellett a szörpöt készíthetjük birsalma és körte keverékéből is.

Ha szép és mutatós üvegekbe töltjük a télire elmentett javakat, egyedi ajándék is válhat belőle.

BIOLEVEK BIO paradicsom ivólé

BIO paradicsom ivólé Hozzávalók: • érett bio paradicsom Elkészítés: Az edények előkészítését a Tartósítás tartósítószerek nélkül című fejezetben leírtak alapján végezzük el. A befőzés napján a paradicsomokat 15 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk, majd kétszer váltott, tiszta vízben megmossuk, feldaraboljuk és a befőző fazékba tesszük. Állandó keverés mellett kb. 70˚C-ra melegítjük, hogy levet engedjen. A fertőtlenített üvegeket meleg vízzel félig megtöltött tepsibe állítjuk és feltöltjük a még meleg paradicsomlével. Ezek után a szintén fertőtlenített tetőkkel azonnal és légmentesen lezárjuk.

A nagy fazekat még üresen a hideg tűzhelyre tesszük. Elhelyezzük benne a farácsot, vagy konyharuhát, majd a papírral, vagy tiszta textillel körbetekert, paradicsomlével megtöltött üvegeket. Annyi meleg vizet töltsünk a fazékba, hogy az üvegek kétharmada vízben legyen, majd bekapcsolva a hőforrást 30 percig 100˚C hőmérsékleten tartjuk. Végül a fazék alatt kikapcsoljuk a hőforrást és óvatosan kiemeljük az üvegeket belőle. Megvárjuk, míg kihűlnek, majd sötét, hűvös helyre rakjuk őket. Abban az esetben, ha kuktában sterilizáljuk a lezárt konzerveket, akkor azokat a kukta szuszogásától számítva 8 percig melegítjük, majd kihűlésig a lezárt kuktában tartjuk.

ZÖLDSÉGEK Ételízesítő télire

Ételízesítő télire Hozzávalók: • 1 kg sárgarépa • 1 kg petrezselyemgyökér • 1 kg paprika • 1 kg paradicsom • 1 kg hagyma • 2-3 fej fokhagyma • 4 fej zeller • 2 nagycsomó zöldpetrezselyem • ½ kg karalábé • ¼ kg kelkáposzta • ½ kg karfiol • 1,2 kg só

Elkészítése: Húsdarálón ledaráljuk a receptben felsorolt zöldségeket és sóval összekeverjük. Egy éjszakára állni hagyjuk, majd befőttes üvegekbe halmozzuk. Felhasználási módja megegyezik a boltban kapható ételízesítővel, azzal a különbséggel, hogy természetesen ez a keverék tartósítószer- és ízfokozó mentes. Ha lehetőségünk van rá, bio alapanyagokból is készíthetjük. Bármikor vehetünk belőle, de használatánál vigyázzunk az étel sózására. Egész télre vitamint biztosít számunkra.

ZÖLDSÉGEK Babos zakuszka Sóska télire

Babos zakuszka Hozzávalók: • 1 liter nyári fejtett bab • 5 nagy fej vöröshagyma • 2 dl olaj • 10-15 darab paradicsom (vagy húsos zöld-) paprika • 1 kg paradicsom nyersen áttört leve • 3 babérlevél • 1 csokor zöldpetrezselyem • só Elkészítése: Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a babot. Közben a lángra helyezett vaslapon vagy sütőben megsütjük a paprikát, a külső hártyáját lehúzzuk róla, majd kicsumázzuk. Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, felengedjük a paradicsomlével, hozzáadjuk a kis darabokra

vágott paprikát, a babot. Sóval, összevagdalt petrezselyem zölddel, babérlevéllel ízesítjük. 20 percig pároljuk, üvegbetöltés előtt kidobjuk belőle a babérlevelet. Forrón kisebb üvegekbe töltjük, tetejére olajat öntünk és lekötjük, majd egy napra szárazgőzbe (dunsztba) tesszük egy napra.

Sóska télire Hozzávalók: • sóska • olaj vagy zsír Elkészítése: A megtisztított sóskát többször megmossuk, levét lecsurgatjuk és lábasban addig pároljuk (víz nélkül), míg teljesen pépessé nem válik. Félliteres üvegekbe töltjük, tetejére annyi olvasztott zsírt vagy olajat csurgatunk, hogy a főzeléket teljesen szigetelje, majd lekötve a kamrába tesszük.

ZÖLDSÉGEK Padlizsánkrém Tölteni való paprika

Padlizsánkrém Hozzávalók: • 50 dkg piros paradicsompaprika • 2 kg vöröshagyma • 2 kg érett paradicsom • 8-10 darab padlizsán • 8 dl olaj • só Elkészítése: Ledaráljuk és az olajban üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Közben a padlizsánt 20 percig sütőben sütjük, majd fa- vagy műanyagkéssel meghámozzuk, fakanállal péppé keverjük. A hagymához adjuk a kicsumázott, ledarált paprikát, együtt pároljuk őket, végül közékeverjük az összetört paradicsomot. Ízlés szerint megsózzuk és

sűrűre főzzük. Forrón kis üvegekbe rakva lekötjük, és egy napra szárazgőzbe (dunsztba) tesszük. Fém eszközzel ne nyúljunk hozzá, mert a padlizsán megbarnul tőle!

Tölteni való paprika Hozzávalók: • húsos, sárga paprika • étolaj Elkészítése: A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és szorosan egymásba csúsztatva, üvegekbe rakjuk. Annyi vizet forralunk, hogy a paprikát biztosan ellepje, majd lehűtve ráöntjük. Tetejére 1-2 mm vastagon étolajat öntünk, és lekötjük. Semmi fűszer, még só sem kell bele.

ZÖLDSÉGEK Zöldbab Zöldbab kicsit másképp

Zöldbab Hozzávalók: • zöldbab • olaj Elkészítése: Megmossuk, felaprítjuk a zöldbabot és üvegekbe rakjuk. Annyi vizet forralunk, hogy ellepje, majd lehűtve a zöldbabra öntjük. Tetejére 1-2 mm vastagon étolajat öntünk, és lekötjük. Semmi fűszer, még só sem kell bele.

Zöldbab kicsit másképp Hozzávalók: • zöldbab • só • citromsav

Elkészítése: A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.) A főző léből citromos, sós levet készítünk: 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk és felforraljuk. Közben a babot kb. az üvegek háromnegyedéig töltjük, majd a felöntő levet langyosan ráöntjük. Az üvegeket csavaros fedővel lezárjuk. A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, melynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk. Akkor szedjük ki őket, ha a víz már teljesen kihűlt.

ZÖLDSÉGEK Sárgarépa sóban Nyers pritamin

Sárgarépa sóban

Nyers pritamin

Hozzávalók: • 1 kg sárgarépa • 20 dkg só

Hozzávalók: • 1 kg paradicsompaprika • 20 dkg só

Elkészítése: A sárgarépákat megtisztítjuk, és egy nagy edénybe felkarikázzuk. Rászórjuk a sót és alaposan összekeverjük. 24 órát állni hagyjuk, majd üvegekbe töltjük és lekötjük. Mindenbe kiváló amibe sárgarépát használunk, csak ilyenkor vigyázzunk az ételek sózásával!

Elkészítése: A paradicsompaprikát ledaráljuk, összekeverjük a sóval, majd kis üvegekbe rakva lekötjük. Mindenbe használható, amibe paprikát, paradicsomot tennénk. Az étel sózására vigyázzunk!

Petrezselyem, zeller is eltehető sóval, a lényeg, hogy minden kilogramm zöldségre 20 dkg sót számoljunk.

ZÖLDSÉGEK Zöldborsó Paradicsom befőzése

Zöldborsó

Paradicsom befőzése

Hozzávalók: • 1 kg teljesen friss, hibátlan zöldborsó • 3 evőkanál cukor • 1 mokkáskanál só

Hozzávalók: • paradicsom • olaj

Elkészítése: Csak teljesen friss és egészen fiatal cukorborsót lehet így eltenni! Amint kissé szárazabb vagy hibás, nem megfelelő befőzésre. A zöldborsót kiválogatjuk – megmosni nem kell – azután hideg vízzel, melybe a cukrot és a sót beletesszük, nagyon lassan 25-30 percig főzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegekbe rakjuk, ráöntjük a főzőlevét – úgy, hogy legalább két ujjnyira ellepje –, lekötjük és forrástól számított fél óra hosszat gőzöljük. Fontos, hogy lassan, egyenletesen forrjon. Az üvegeket a gőzölő vízben hagyjuk kihűlni.

Elkészítése: A paradicsomokat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, majd elkezdjük lereszelni a paradicsomokat, amihez a reszelő nagylyukú részét használjuk. Nagyon gyors módszer és amikor elfogy a paradicsom, a héja egészben a kezünkben marad. A kapott pépet feltesszük főni, ha felforr, kisebbre vesszük a lángot és még 10 percig főzzük. Ekkor rögtön üvegekbe töltjük, a tetejére fél centi vastagon olajat öntünk és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd 24 órára száraz dunsztba tesszük.

BIOZÖLDSÉGEK BIO gyalult tök, patisszon vagy cukkíni ecetben

BIO gyalult tök, patisszon vagy cukkíni ecetben Hozzávalók: • nagyobb méretű spárgatök vagy patisszon, esetleg cukkíni • tiszta ivóvíz A felöntő lé minden literéhez: • 2 dl 10 %-os ételecet • só • bio kapor Elkészítése: Az edények előkészítését a Tartósítás tartósítószerek nélkül című fejezetben leírtak alapján végezzük el.

A befőzés napján frissen szedett tököt tisztára mossuk, lehámozzuk, legyaluljuk, megsózzuk, de a levét nem nyomjuk ki. Közepes méretű fazékba tesszük és annyi tiszta ivóvizet öntünk rá, hogy a gyalult tököt a folyadék ellepje. A víz minden literére két deciliter 10%-os ételecetet számítunk, és a tökhöz öntjük. Felforraljuk, majd félpuhára előfőzzük. A fűszereket a tiszta üvegek aljára tesszük és rámerjük a felöntő lével együtt előfőzött tököt. A tökkel megtöltött üvegeket egy meleg vízzel félig töltött tepsibe állítjuk. Ezután feltöltjük a megmaradt, nem túl forró felöntő lével vagy forralt vízzel úgy, hogy a folyadék felső szintje ellepje a tököt, de az üveg pereme alatt kb. 2 cm légréteg maradjon, majd légmentesen lezárjuk őket.

Légmentesen lezárjuk az üvegeket a fertőtlenített tetőkkel. A fazekat még üresen a hideg tűzhelyre tesszük és elhelyezzük benne a farácsot, vagy a konyharuhát, majd a papírral, vagy tiszta textillel körbetekert, tökkel megtöltött üvegeket. Annyi meleg vizet töltünk bele, hogy az üvegek kétharmada vízben legyen. Bekapcsoljuk a hőforrást, majd óvatosan kiemeljük az üvegeket a fazékból. Kihűlés után sötét, hűvös helyen tároljuk. Amennyiben kuktában sterilizáljuk a lezárt konzerveket, akkor a kukta szuszogásától számítva 5 percig melegítjük, majd kihűlésig a lezárt edényben hagyjuk az üvegeket.

SALÁTÁK, SAVANYÚSÁGOK, KIEGÉSZÍTŐK Pikáns saláta

Pikáns saláta Hozzávalók: • 6-8 db kisebb méretű, eltenni való uborka • 1 db kisebb sárgarépa • 1 fej vöröshagyma • 2 evőkanál étolaj • 1 teáskanálnyi só • 3 evőkanálnyi cukor • 2 dl fehér borecet • 2 teáskanálnyi mustármag • 1 teáskanálnyi kurkuma • 6-8 szem egészbors

Elkészítése: Az uborkákat mossuk meg alaposan, a sárgarépát tisztítsuk meg, uborkagyalun hosszúkásan szeleteljük fel. Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és pároljuk pár percig. Öntsük hozzá az ecetet és a fél liter vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, sót, egész borsot, mustármagot és a kurkumát. Érdemes a levet megkóstolni és ha szükséges, utólag ízlés szerint ízesíteni. Forraljuk fel, majd tegyük bele a leszeletelt uborkát és répát. Vegyük le a tűzről és töltsük befőttes üvegekbe. Zárjuk le jól. Pár nap elteltével már fogyasztható is. Száraz, hűvös helyen sokáig eltartható.

Zöldparadicsom ecetben Ketchup

Zöldparadicsom ecetben

Ketchup

Hozzávalók: • 5 kg zöldparadicsom • 1 kg vöröshagyma • minden kilóhoz 3 dkg só • ecetes cukros lé: 3 liter víz 1 liter ecet 10 dkg cukor arányban

Hozzávalók: • 5-6 kg paradicsom • 1,5 dl 10%-os ecet • 12 evőkanál cukor • 3 evőkanál só • 1 evőkanál őrölt bors • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg • ½ teáskanál őrölt fahéj • 1 evőkanál mustármag

Elkészítése: Fél centis karikákra vágjuk a paradicsomot, vékony szeletekre a hagymát és tálba téve besózzuk. Egy napig állni hagyjuk. Ezután elkészítjük az ecetes-cukros levet és – akár a főtt tésztát – apránként kifőzzük benne a paradicsom- és hagymaszeleteket, majd szűrőkanállal kiszedjük, és üvegekbe töltjük. A megmaradt levet kihűtjük, ráöntjük és csak másnap kötjük le, mert ha leapadna, utántöltés szükséges.

Elkészítése: Egy 5 l-es lábost tele teszünk hámozott, összevágott paradicsommal, majd fedő nélkül, forrástól számítva legalább 1/2 órán át főzzük. Ezt követően fűszerezzük, majd tovább főzzük, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. Forrón üvegekbe töltjük, és azonnal, 24 órára száraz dunsztba tesszük.

SALÁTÁK, SAVANYÚSÁGOK, KIEGÉSZÍTŐK Savanyú káposzta

Savanyú káposzta Hozzávalók: • 15 kg gyalult káposzta • 15-20 dkg só • 2 dkg bors • 5 dkg köménymag • 5-10 babérlevél Ehhez a mennyiséghez kell egy 20 literes műanyag vödör, de természetesen lehet nagyobb is. A köménymagot, babérlevelet kihagyhatjuk, ezekkel ízlés szerint bánjunk, mindenki annyit tesz bele, amennyi jólesik. Elkészítése:

Kb. 10 cm magas káposzta réteget szórunk a vödörbe, megszórjuk a hozzávalók egy részével és jól megnyomkodjuk, hogy levet eresszen. Ugyanígy járunk el a következő réteggel is, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére teszünk egy rácsot, vagy fedőt egy nehezékkel, ami a lé alá nyomja a káposztát. Letakarjuk, szobahőmérsékleten tartjuk. Kb. 1 hét múlva levesszük a nehezéket és a rácsot, majd megkóstoljuk. Ha elég savanyú és megfelel az ízlésünknek, hidegebb helyre tesszük (pl. kamrába, nem fűtött pincébe, vagy annak hiányában hűtőszekrénybe), ahol akár 1-2 hónapig is eláll. Vigyáznunk kell, hogy miután vettünk a vödörből, a maradék káposztát mindig lé alatt tartsuk, tehát a rácsot és a nehezéket is tegyük vissza.

Ennél kisebb mennyiséget is elkészíthetünk. Pl. 3 L-es befőttes üvegbe elfér 2 fej reszelt káposzta. 1 kg káposztához kb. 1-2 dkg só kell. A többi hozzávalót – ahogy az a fentiekben is szerepel – ízlés szerint adagoljuk.

SALÁTÁK, SAVANYÚSÁGOK, KIEGÉSZÍTŐK Olajban eltett paradicsom Házi torma

Olajban eltett paradicsom

Házi torma

Hozzávalók: • 1 kg apró paradicsom • 1 l olaj • friss bazsalikom • 1 tk só

Hozzávalók: • 2-4 db vastag nyers torma • ecet ízlés szerint (1-2 kanál) • cukor ízlés szerint (1 kanál) • só 1 -2 nagy csipet • őrölt fehér bors 1 nagy csipet

Elkészítése: A paradicsomot és a bazsalikomot megmossuk és megszárítjuk. A paradicsomszemekbe fogvájóval többször beleszúrunk. Tiszta, száraz üvegekbe rétegezzük őket, sózzuk és felöntjük olajjal. Lezárjuk, majd hűvös sötét helyen tároljuk.

Elkészítése: A tormákat megpucoljuk, lereszeljük. Elkészítjük a cukros, őrölt borsos, ecetes vizet – kb fél litert –, melyet a tormára öntünk. Az üvegeket lezárva, hűtőben tárolva fél napot érleljük és már fogyasztható is.

Felhasznált irodalom:

F. Nagy Angéla (szerk.): Régi és új ízek, Magyar Nők Országos Tanácsa – Kossuth Könyvkiadó, 1984 Gabriele Lehari: Házi tartósítás, tárolás, Cser Kiadó, Budapest, 2006 Hémangi Dévi Dászi: A kerttől a konyháig, Lál Kiadó, 2009 Katona Zsuzsanna: Bio-befőzés - Biokultúra füzetek 2., Biokultúra Egyesület, Budapest, 2000 Sigrid Günther – Eva Maria Lipp: Aszalt gyümölcsök és zöldségek, Aszalás és receptek, Cser Kiadó, Budapest, 2007

 

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Számláló
Indulás: 2007-12-05
     
Óra
     
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
     
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
     
Webáruházaim
     
Weblapjaim
     
Partnerprogramok
     

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak