|
Az édeskömény egész évben kapható,szezonja júniustól szeptemberig tart. Hűtőszekrényben pár napig tárolható!
Édeskömény fehérborban párolva recept
Hozzávalók:
Összetevők:
4 nagy édeskömény
4 dl fehérbor
só
kakukkfű
bors
5 dkg margarin
Elkészítés:
Az édesköményeket vágjuk félujjnyi szeletekre. Tűzálló tálba rakjuk, sóval és fűszerekkel megszórjuk, összekeverjük. A tetejére vékony margarin-szeleteket tegyünk. Öntsük fel fehérborral, és alufóliával zárjuk le az edényt. Kb 30-40 percig süssük közepes tűzön, amíg megpárolódik, majd vegyük le a fóliát és pirítsuk meg a tetejét. Nagyon finom köret sültekhez!
SAJTOS ÉDESKÖMÉNY RECEPT
Hozzávalók
4 fej édeskömény
20 dkg reszelt trappista sajt
1 szelet főtt sonka
1 kávéskanál kukoricakeményítő
1 dl száraz fehérbor
késhegynyi szerecsendió
4 dkg dióbél
40 dkg főtt burgonya
őrölt bors
só
Elkészítés:
Az édeskömény gumókat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és enyhén sós, forró vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. A kukoricakeményítőt elkeverjük a borban, és egy serpenyőbe öntjük. Hozzáadjuk a sajtot, és állandóan kevergetve kislángon felolvasztjuk, közben sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A sonkaszeletet kis kockákra vágjuk, a dióbelet durvára törjük. A kihűlt édesköményt és a meghámozott főtt krumplit sütőtálba tesszük, ráöntjük az olvadt sajtot, meghintjük a sonkakockákkal meg a dióval, és 10 percre forró sütőbe toljuk.
Sütőben sült csirkecombok édesköménnyel, édesköménnyel sült csirkecomb ouzo-val
2 csirkecomb
só
bors
gyros fűszerkeverék
1 ek olívaolaj
400 g burgonya
1 édeskömény (kb. 400 g)
2 saláta hagyma / salottahagyma/
2 gerezd fokhagyma
30 ml ouzo
Elkészítés
A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük. Sóval, borssal és gyros fűszerkeverékkel bedörzsöljük.
A zöldségeket megtisztítjuk. A burgonyát és a salottahagymát negyedekre vágjuk, az édesköményt vastagabb csíkokra vágjuk. Az egészet egy tűzálló tálba rakjuk. Megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk.
Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk. A csirkecombokat erős lángon átsütjük, majd kivesszük, és a zöldségekre rakjuk. A combokat meglocsoljuk az ouzoval, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 60 percig sütjük.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Burgonyás édeskömény
Hozzávalók:
Hozzávalók: 75 dkg burgonya
2-3 édeskömény fokhagyma 15 dkg sajt körülbelül másfél dl tej vaj
kakukkfű, szerecsendió, só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A burgonyát és az édesköményt hámozás után vékony szeletekre vágjuk. A
jénait a vajjal kikenjük, a fokhagymát igen apróra vágva (vagy
reszelve) egyenletesen elosztjuk rajta. Először egy sor burgonya, majd
a reszelt sajt, végül az édesköményt rétegezzük le, addig ismételjük,
amíg a hozzávalók elfogynak. A tejben feloldjuk a fűszereket és
ráöntjük, szorosan fóliával lefedjük és az előmelegített sütőbe tesszük
körülbelül 35 percre.
Energia: 332 kcal (1388 kJ)
Szénhidrát: 43, 8 g
Édeskömény saláta
Elkészítés:
-
Vágjuk fel a zöldségeket vékony csíkokra
-
Ha a medvecukor ízt szeretnénk dominánssá tenni, akkor vágjuk bele az édeskömény kaporra emlékeztető leveleit is.
-
Keverjük össze az olívaolajat, a balzsamecetet és a citrom kifacsart levél, majd frissen őrölt borssal és sóval ízesítsük.
-
Keverjük össze a zöldségeket a dresszinggel.
-
Tálaljuk vékony parmezáncsíkokkal
Édeskömény krémleves
Hozzávalók:
2 db édeskömény gumó
1 kis doboz (2 dl) tejföl
kevés zsiradék (én egy fakanálnyi mangalica zsírt használtam)
friss gyömbér
só
bors
ételízesítő
Elkészítés:
1.) Megtisztítjuk, és felkockáázzuk az édesköményt. (Érdemes félretenni egy kis zöldet a leveléből - ezzel díszítjük majd a levest tálaláskor).
2.) Egy leveses fazékban egy kis zsiradékot melegítünk, és rátesszük a felaprított édesköményt. 10 percig közepes lángon állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk, majd felöntjük vízzel és takarék lángon kb. 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ezután félretesszük, és egy kicsit kihűtjük.
3.) Ha már langyos az édeskömény, turmixgépbe tesszük, és pépesre turmixoljuk. (Egészen krémesnek kell lennie, darabok nélkül.)
4.) A pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadunk annyi vizet, hogy krémleves szerű állaga legyen, és felmelegítjük. Friss gyömbért reszelünk bele (kb. dió nagyságút), sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítjük, majd lehúzzuk a lángról, és egy doboz tejföllel behabarjuk.
5.) Rottyantunk egyet a levesen (de ne forrjon fel!), majd forrón, zöld édeskömény levelekkel díszítve tálaljuk.
Csirkemellfilé mozzarellával
Hozzávalók:
4 db csirkemell-filé
1 tk sült csirke fűszerkeverék
10 dkg zellerszár
4 db áttört fokhagymagerezd
só
4 ek olívaolaj
1 kk őrölt koriander
1 kk fekete szezámmag
1 kk fehér szezámmag
Körethez:
4 nagy mozzarellagolyó
só
bors
2 ek friss bazsalikom/ koriander levél
balzsamecet
Elkészítés:
A zellerszárat nagyon apróra vágjuk. A mellfiléket sózzuk. A fűszereket összekeverjük a zellerszárral, az áttört fokhagymagerezdekkel, és ezt is a húsdarabokra kenjük.
Fél órán át állni hagyjuk, majd olívaolajon mindkét oldalukat megsütjük; ezt követően 20 percre párolóbetétbe tesszük. A körethez felszeleteljük a mozzarellagolyókat.
Felszeleteljük a húst, és tányérokra adagoljuk, saját levével meglocsoljuk. Melléfektetjük a szeletelt mozzarellát, ezt sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a balzsamecettel és megszórjuk bazsalikommal, vagy és koeriander levéllel.
Bangkoki halpogácsák - Thaiföld recept
Hozzávalók:
30 dkg tengeri halfilé
3 ek zöld curry-paszta
3 ek kukoricaliszt
2 ek halszósz
1 tojás
1 ek korianderzöld
2 szál újhagyma
olaj
Elkészítés:
A halat, curry-pasztát, halszószt, koriandert leturmixoljuk, hozzáadjuk a felkarikázott hagymát, tojást, összedolgozzuk, pogácsákat formálunk belőle, és megsütjük az olajban.
Fűszeres burgonyatáska - India recept
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
10 dkg borsó
1 cs réteslap
1 ek koriandermag
2 ek korianderzöld
1 kk szárított csili
só
1 kk római kömény
olaj
Elkészítés:
A réteslapot 5 cm-es csíkokra daraboljuk, magkenjük olajjal, és hogy ki ne száradjon, nyírkos ruhával letakarjuk. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük. A koriandert, köményt megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csilit, és mozsárban összetörjük őket. A burgonyát, borsót, fűszereket összekeverjük, és a felszeletelt réteslapokra teszünk belőle, háromszög alakúra hajtogatjuk őket, és megsütjük az olajban.
Roston sült csirkecomb thai módon - Thaiföld recept
Hozzávalók:
8 csirke alsócomb
1,5 dl kókuszsűrítmény
2 ek piros curry-paszta
2 cikk fokhagyma
2 ek korianderzöld
1 piros csilipaprika
1 zöld csilipaprika
4 ek fehérbor ecet
Elkészítés:
A kókuszsűrítményt, curry-pasztát, koriandert, aprított fokhagymát összekeverjük, meglocsoljuk vele a combokat, két órára hűtőbe tesszük. A szószt a következő képpen készítjük el: a felszeletelt paprikákat, ecetet hűtőbe érlelődni tesszük. A combokat roston megsütjük, közben páccal kenegetjük, és a csípős mártással tálaljuk.
A recepteket a neten találtam, van amit már elkészítettem belőlük, nagyon érdekes ízvilág, kicsit szokatlan, de nekem ízlik. Nagyon sok recept található még a neten, ami édesköménnyel vagy korianderrel készül. Ezeken kívül, javasom a gyömbéres ételeket is, mert jó immunerősítő és jó hatással van az emősztőrendszerre is és a friss kaporral készült ételeket is. Merjünk újítani és új ízeket megismerni!
| |