vitamin06.gportal.hu
vitamin06.gportal.hu
Menü
     
Süteményes képes könyv

 

     
Sütemények
     
Halételek
     
Italok
     
Ételek
     
Szöveg fordító

Online fordító

 

Szöveg:

 

Irány:

 
http://onlinefordito.micom.hu/
     
Neves napok receptekben!

Aliz túrós-tésztája  

 
A nagykockatésztát a szokott módon kifőzzük, leöblítjük. Melegen elkeverjük vajjal. Tűzálló tál aljára egy sor tésztát rakunk, erre egy sor, túrót majd egy réteg tejfölt,ezt megszórjuk reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg az edény megtelik. Tetejére sajt kerüljön. Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Anikókörözött - "majomvelő"

Hozzávalók: Tejszínes krémsajt, ízlés szerint lila-, póré-, fokhagyma, só A hagymákat nagyon apróra vágjuk, a krémsajtba keverjük, és az egészet megsózva ismét elkeverjük. Teával kitűnő.
Annilepény

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 db tojássárgája, 5 dkg vaníliáscukor,  1 dl tejföl; töltelék: 15 dkg őrölt mandula, esetleg mogyoró vagy dió, 10dkg porcukor, 1 dkg kakaó, 4 db tojássárgája és kemény habja. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk; az egyik részt kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Az előírt anyagokból összeállítjuk a tölteléket, és a tésztalapra kenjük. A tészta másik feléből rácsot készítünk, és óvatosan a töltelékre helyezzük. Előmelegített sütőben, kis lángon világosra sütjük.
Annuspüspökkenyere
75 dkg hámozott alma magházát kivágva húsát lereszeljük. (Kb. 50 dkg reszelt alma lesz belőle.) Ezt 30 dkg cukorral, 1 cs. sütőporral, 1 tojással, reszelt citrom héjjal vagy fahéjjal habosra keverve hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 5 dkg durvára vágott diót, 30 dkg réteslisztet. Zsíros, lisztes püspökkenyérformába töltve, a tésztát zsíros alufóliával befedjük. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Deszkára borítva kihűtjük, csak másnap szeleteljük. 


Auguszta palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1.2 dl tej, 2 alma, 3 evőkanál cukor,1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál Calvados (almapárlat), 1teáskanál étkezési búzakeményítő, 2 evőkanál olaj, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük. A gyümölcsöt felszeleteljük, és lábosba tesszük. Meghintjük 2 evőkanál cukorral,fahéjjal és szerecsendióval. Hozzáadjuk a vajat, a citromlevet és az 1 evőkanálvízzel hígított almapárlatot. Kis lángon, kevergetve kb. 5 percig pároljuk. Az étkezési búzakeményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, és a párolt almára öntjük. Összeforraljuk, majd letakarva, kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A lisztet összekeverjük a tojással és a tejjel. Hozzáadunk 1 evőkanál olajat, 1 evőkanál cukrotés kevés fahéjat. Kb. 30 percig pihentetjük. A tésztából a maradék olajon 4palacsintát sütünk, amelyeket megtöltünk a kihűlt almával. Őrölt fahéjjal megszórva, a maradék almával körítve kínáljuk. Elkészítési idő kb. 40 perc
Bálint- napi túrófánkok

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4tojássárgája, 1cs sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. A sütéshez olaj.

Könyv Neves napok, receptekben A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, a vajjal, a túróval, a tojássárgájával és a cukorral összegyúrjuk. Belereszeljük a citromhéjat, és jól összedolgozzuk, majd kb. fél óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű szív alakú formával kiszaggatjuk. 180 C -ra melegített olajban kb.3 - 4 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.

 

Betti gyümölcstorta

Hozzávalók: 4 db tojás, 20 dkg cukor, 4 evőkanál citromlé, 20 dkg liszt, sütőpor,5 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, többféle nyers gyümölcs vagy befőtt, féldoboz gyümölcszselatin.A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzákeverjük a citromlevet. A tojásokfehérjéből habot verünk, összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a tojásos cukorral.Kerek tortaformába tesszük, és lassan megsütjük. A tejből a vaníliás pudingporralpudingot készítünk. Az elkészült tortát kettévágjuk, és megtöltjük a pudinggal. Tálrahelyezzük. A tetejét gazdagon megrakjuk különféle gyümölccsel, és végül langyosgyümölcszselatinnal öntjük le. Jól lehűtve tálaljuk.
BloodyMary
Ha csak egy pohár italt adunk, üdítő, zamatos lehet a Bloody Mary (ejtsd bladimeri). Egy vizespohárnyi paradicsomlébe kevés vodkát vagy gint keverünk, éscsipetnyi őrölt borssal megszórjuk. Rakhatunk bele 2-3 jégkockát is, mert a BloodyMary hidegen az igazi.


Boglyas Kata

Tészta
: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 egész tojás, fél csomagsütőpor, tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, zsír, porcukor.

Töltelék
: 20 dkg dió, 5 evőkanál baracklekvár vagy málnalekvár, 10 dkg cukor,1 evőkanál rum vagy rum eszencia. A liszt közepére ütjük a tojássárgáját, margarinnal, sütőporral, cukorral, tejföllel kemény tésztát gyúrunk, amelyet kétfelé osztunk. Az egyik felét kinyújtjuk,kizsírozott tepsibe tesszük, rárakjuk a tölteléket: a tojások fehérjét kemény habbá verjük, a cukorral, a darált dióval, lekvárral és rummal jól elkeverjük. Ráöntjük a tepsiben levő tészta tetejére, és a tészta másik felét egyenletesen, nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. Közepes tűzön sütjük, ha kihűlt, kockákra vágjuk, és megszórjuk porcukorral.


Borzas kata



Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 20 dkg dióbél.4 tojásfehérjét a cukorral gőzön felverjük, majd levesszük a gőzről, továbbverjük,amíg szalagot nem vet. Utána beletesszük a gorombára vágott diót és kikent,lisztezett tepsire evőkanállal ki halmokat rakunk, és gyenge tűznél szárítjuk.
Cecília-saláta

20 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 25 dkg cérnametélt, 20 dkg főtt füstölt sonka, vagy tarja, 1evőkanál olaj, 1 dl majonéz, 3 dl tejföl, 1/2 mokkáskanál csípős paprika (vagy paprikakrém), 1 mokkáskanál curry, 1/2 mokkáskanál chili, só és törött feketebors, ízlés szerint Az apróra tördelt cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Leöblítve és lecsöpögtetve elkeverjük az olajjal. Közben a sonkát vagy ledaráljuk, vagy nagyon finomra vagdaljuk, és összekeverjük a majonézzel, a tejföllel és a fűszerekkel. Ebben a csípős mártásban megforgatjuk a főtt tésztát, hűtőszekrényben jól lehűtjük,és sör mellé kínáljuk.
Charliepalacsintája

Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 20 dkg liszt, 4 dl tej, 8 vékony szelet kolozsvári szalonna, 2 jonatánalma, 5 dkg márványsajt, só, bors, majoránna. A tojást kikeverjük a liszttel. Fél órán át, állni hagyjuk, majd felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Az almát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben megolvasztunk 1 szelet vastagabb csíkokra vágott húsos szalonnát,majd mellédobunk néhány almagerezdet is. Sóval, borssal és morzsolt majoránnával  meghintjük, és 1-2 percig pirítjuk, majd ráöntünk 1 merőkanál palacsintatésztát. Mindkét oldalon ropogósra sütjük. Még forrón megszórjuk reszelt márványsajttal.
Edward-szeletek
11 deka cukrot 4 tojás sárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral és 4 deka vajjal habosra keverünk. Félórai keverés után még 15 deka őrölt mandulát, meglágyított 7deka főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál zsemlemorzsát és legvégül a 4 tojás keményhabját adjuk hozzá. Tepsiben sütjük. Sütés után tejcsokoládéval készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az egész lapot, melyet fényezés után hosszúkás szeletekre vágva még csokoládécsókkal díszítünk.
Évatorta
A torta lapjai kétfélék:
Első lap:
3 tojás habjába beleverünk 9 dkg cukrot, a 3 tojás sárgáját, 3 evőkanál kakaót és 1 evőkanál lisztet. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformában kisütjük.
Második lap:
3 tojás habja, 9 dkg cukor, 3 tojás sárga, 9 dkg darált dió és egy-két evőkanál zsemlemorzsa. Természetesen ezt is kisütjük.
Krém:
5 evőkanál cukorból, 5 tojás sárgájából és 1,8 dl tejből sűrű krémet főzünk,melybe a végén belekavarunk 1 csomag vaníliás cukrot, majd kihűtjük. Kikavarunk 30 dkg vajat (én nem szeretem margarinnal készíteni tortákat, mert szerintem még a hűtőben sem tud a krém jól megkeményedni), apránként belekavarjuk a krémet, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe még kavarunk 2evőkanál kakaót, a másikba 2 evőkanál eperdzsemet és egy kis rum esszenciát. Mindkét lapot kétfelé vágjuk, és a következő sorrendben töltjük meg: Alulra csokis lap  rá csokis krém, utána diós lap és epres krém stb. A tetejét, ha bevontuk az epres krémmel, a legegyszerűbb és legmutatósabb díszítés, ha a csokis krémből mindenféléket tortanyomóval rányomunk.


Ézsau Vöröslencse-szósza

Hozzávalók: 100 g hántolt vörös lencse, 1 evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fejhagyma felaprítva, 2 összezúzott fokhagymagerezd, 1 maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 teáskanálnyi darált fűszer, (koriander, fahéj, kömény), 1 picinyszál sáfrány, 1/2 l víz. Elkészítés: A hagymát lassan üvegesre dinszteljük, a fokhagymát és a fűszerkeveréket hozzáadjuk és átforrósítjuk, beleöntjük a lencsét és a csicseriborsót,és ugyancsak átforrósítjuk, kevergetjük, vízzel megöntözzük, felfőzzük, lassú tűzön fél óráig pároljuk, ha szükséges, vizet öntünk alá. Ez a főzelékféle, nem kell, hogy túl híg legyen. A lencseszemek egészen szétesnek,és egy világosbarna kásafélévé válik az egész. Ez a főzelék bármilyen étkezéshez jó kiegészítés, fogyasztható lángossal is.
Ferenc József csokoládéja

Hozzávalók: 10 dkg tejcsokoládé, 3 dkg étcsokoládé, 1 ek. kakaópor, 3.5 dl tej,3.5 dl tejszín, porcukor A kakaóport csomómentesre keverjük a tejjel, beletördeljük a tejcsokoládét és felforraljuk. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, az étcsokoládét

. A forró csokoládéitalt porceláncsészékbe töltjük, nagy adag tejszínhabot ültetünk a tetejére, és megszórjuk a reszelt csokoládéval.
Gabisalátája
Csíkokra vágunk 25 dkg Pannónia sajtot és 2 db almát. Hozzávegyítünk 15 dkg pirosszőlő szemet. Megszórjuk 3 dkg hámozott durvára vágott mandulával. 3 evőkanáltejszínt 3 evőkanál joghurttal együtt felverünk. Ízesítjük citromlével, cukorral ésborssal. A salátához keverjük. Hűtve adjuk asztalra.
Gábrispalacsintája
A szokásos módon Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk,sóval ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig sütjük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk
Gyöngyitorta

Hozzávalók: 4 db tojás, 7 dkg porcukor, 6 dkg mandula, 1 dk zsemlemorzsa, 2dkg kakaó, 4 dkg vaj, krém; 2 db tojás, 8 dkg cukor, 12 dkg vaj, 2 szeletcsokoládé, 5 dkg mandula, egy kávéskanál rum. A tojás sárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a pörköltmandulát, a zsemlemorzsát, a tojások habját, a kakaót és az olvasztott vajat. Kivajazott, lisztezett tepsibe megsütjük. Krém; a tojásokat a vaníliás porcukorral tűzön krémmé főzzük. A vajat habosra keverjük, beletesszük a puhított csokoládét,a pirított, darált mandulát, a kihűlt krémet és egy kávéskanál rumot, összekeverjük,tetszés szerint töltjük vele a piskótát.
Helénapalacsinta
A hámozott körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük, összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
Henitorta

Hozzávalók: 7 db tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg gesztenye, 2 szelet csokoládé; krém: 2 db tojás, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg gesztenye; máz: 6 dkg fondant, 2 szelet csokoládé, 1 kávéskanál rum. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a főtt, áttört gesztenyét, a reszelt csokoládét, és a tojások kemény habját. Az egészet formába tesszük és megsütjük. Ha kihűlt, gesztenyekrémmel töltöttjük, és bevonjuk csokoládémázzal. Krém: az egész tojásokat a vaníliás cukorral habüstben felforraljuk. A vajat habosra keverjük, belekeverjük a kihűlt tojáskrémet, és az egészet jól kikeverjük. Megtöltjük vele a tortát. Csokoládémáz: a
Fellangyosított fondantba  2 szelet puhított csokoládét, 1 kávéskanál rumot, és 1 kávéskanál vizet teszünk. Vízfürdőben az egészet jól elkeverjük, és ráöntjük a tortára.
Hubertuspalacsinta
A főtt vagy sült vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal,1 tojással, tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Hubertus likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben

Hippolit sütemény
3 tojást, 25 dkg cukrot kikeverve, hozzáadunk 10 dkg lisztet, 10 dkg darált diót, fél cs. sütőport, ízlés szerint kakaóport, 2 dl tejfölt, jól eldolgozzuk. Kicsi, vajas, lisztes tepsibe téve kisütjük. Ha kész, a tepsiben még melegen a széleit levágjuk, a tésztát 4 felé vágjuk. Egy negyed részt kivéve a tepsiből, félbevágjuk. Meleg rumos baracklekvárral vastagon bekenjük. Egyiket ízlés szerint
Beszórjuk cukros, darált dióval, majd rárakjuk a másik bekent darabot. Kis kockákra vágva, tetejére vaníliáscukrot hintünk.
Ilona-torta

Hozzávalók: Vaj 18 dkg, cukor 18 dkg, tojás 9 db, csokoládé 16 dkg, mandula 18dkg. Elkészítése: Kilenc tojássárgáját 18 dkg cukrot habosra elkeverünk, hozzákeverjük a már előre kikevert vajat, 16 dkg puhított csokoládét, 18 dkg héjastól daráltmandulát, azután a 9 tojás keményre vert habját. Kikent, lisztezett formában lassútűznél sütjük, ha kihűlt, 4 részre vágjuk, krémmel töltjük, és csokoládémázzal bevonjuk.


Izabella-torta

Hozzávalók: Tojás 8 db, cukor 28 dkg, mogyoró 28 dkg, vanília 1/4 rúd. Elkészítése: Nyolc tojásfehérjéből kemény habot verünk, teszünk bele 28 dkg vaníliáscukrot, és ezzel tovább verjük. Azután tegyünk bele 28 dkg pörkölt, daráltmogyorót, majd kikent lisztezett tepsiben kisütjük. Ha kisült, lapokba vágjuk,csokoládékrémmel töltjük, és vonjuk be. Díszíthetjük, a krémből készült golyókkal.
Jancsi-Juliskacsemegéje
18 dkg porcukrot, 1/2 cs. V.-sütőport, 20 dkg liszttel, 10 dkg vagdalt mandulával, 5dkg mazsolával, 2-3 szelet reszelt csokoládéval, 3 egész tojással és kevés tejjel jól kidolgozunk. A tésztából vastag rudat formálunk, melyet vajjal kikent, lisztezett,keskeny, hosszú tepsiben sütünk. Párnapos állás után, ujjnyi szeletekre vágjuk.
Jákob Lencsefőzeléke

Hozzávalók: 250 g tányérlencse, 1 l víz, 1 evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fejhagyma felaprítva, 2 fokhagymagerezd összezúzva, 1 kisebb póréhagyma felkarikázva, 1 teáskanál őrölt kömény, koriander, fahéj vegyesen, 1 csapott teáskanál só. Elkészítés: Mossuk meg a lencsét, és egy éjszakára, áztassuk be. Szűrjük le, de az áztatóvizet  NE öntsük ki. Olvasszunk fel főzővajat, (olajat,) forróra, a hagymát süssük üvegesre, pároljuk vele együtt tovább a fokhagymát, és porét. Ezután tegyük bele a fűszerkeveréket, és egy kis ideig hagyjuk pirulni, tegyük hozzá a lencsét, és rövid ideig pörköljük, hűtsük le az eltett áztatóvízzel, majd engedjük fel,szükség szerint adjunk még hozzá vizet (a lencse megdagad, ezért erre ügyelni kell!), kis lángon pároljuk, kb. 30-50 percig, mielőtt levennénk, sózzuk meg. Levesként egy kicsivel több vizet kell tenni hozzá. Ha lencsefőzeléket akarunk, akkor szűkebben bánjunk a vízzel, éppen csak mindig legyen rajta. Nagyon megy hozzá az ízletes búzalisztlángos vagy a friss kenyér. Fogyasztható együtt a köles- vagy árpakásával is. Az asztalnál tehetünk hozzá citromlevet, finom zamatot ad. 


János-napi torta
20 dkg cukrot, fél csomag V.-vanilincukorral és 7 tojás sárgájával fél óráig habosra keverünk. Hozzáadunk 5 dkg darált mogyorót, 5 dkg darált mandulát, 10 dkg apróra vágott, cukrozott gyümölcsöt, 5 db kicsire darabolt ládafügét, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, és fél cs. V.-sütőport. Legvégül a 7 tojás fehérje kemény habját elegyítjük hozzá, és magas falú tortasütőben forró tűznél sütjük. Kihűlés után két rétegre vágjuk, barackízzel megkenjük, és összeállítjuk. Tetejét, és oldalát olvasztott

csokoládéval vonjuk be, melyre még papírtölcsér segítségével szintén csokoládéból rácsos mintát nyomunk díszítésül.
Jucipacsni

Hozzávalók: 14 dkg darált mandula, 14 dkg cukor, 14 dkg vaj, 14 dkg liszt, 1tojássárgája, szegfűszeg, fahéj, citromhéj. A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közepükbe hámozott mandulát teszünk, és megkenjük tojásfehérjével. Forró sütőben, de igen kis lángon szárítjuk


Judit torta



Hozzávalók: 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 2 szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanálliszt; krém: 6 dkg dió, 1 dl tej, 10 dkg vaj, 6evőkanál cukor, 1 evőkanál rum. A tojás sárgákat, a cukrot, a csokoládét habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások habját, s végül a lisztet keverjük bele könnyedén. Mérsékelt tűznél 2 részben megsütjük. Krém: a finomra őrölt diót a tejjel leforrázzuk, ezután szitán átcsorgatjuk, illetve átpasszírozzuk, a vajjal és a vaníliás cukorral habosra keverjük,hozzáadunk egy evőkanál rumot, s ha a torta kihűlt, megtöltjük, kívülről is krémmel vonjuk be, és fél diókkal díszítjük.
Júliafagylalt

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 3 dl tej, 5 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál rum, 4 evőkanál kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál nagyon finomra darált dió, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipet só ,késhegynyi tört szegfűszeg. A tejet a cukorral felforralom. Közben a tejszínben simára keverem a lisztet, majd a forrásban levő cukros tejhez keverve, jól kiforralom, illetve besűrítem. Hozzáadom a darált diót, a megtisztított mazsolát és a citromhéjat. Éppen csak egy pillanatig forralom, máris elzárom alatta a lángot. Ezután keverem bele a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a sót, végül a rummal ízesítem. Ha a massza teljesen kihűlt, a hűtőszekrényben jól lehűtöm és a fagylaltgépbe öntve, kifagyasztom. A fagylalt elkészülte előtt öt perccel beleszórom a megreszelt, vagy forgácsokra vágott csokoládét.
Júlia-sütemény

Hozzávalók:

Tészta: 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás, só, rumaroma, 50dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 5 ek. tej; Máz: olvasztott csokoládé vagy ízesített,besűrített cukoroldat A tészta anyagait habosra keverve zsírozott, lisztezett formában, közepes hőmérsékleten sütjük. A kihűlt tésztát mázzal bevonjuk.
Júliatésztasalátája

Hozzávalók: 10 dkg csiga-, csavart- vagy kagylótészta, 20 dkg csemegekukorica(konzerv), 2 nagy fej lilahagyma, 5 dkg reszelt rokfort, 4 dl kefir, 1 narancs, 1 dl majonéz, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehér bors A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, és hideg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem. A narancsot meghámozom, karikákra vágom, majd a karikákat kiskockákra metélem. A lilahagymát megtisztítom, és finomra vágva meg is sózom (nem besózom). Összekeverem, hogy a só mindenütt érje. 15 percig hagyom állni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a reszelt rokfortot. Ízlés szerint megborsozom. A mártásba forgatom a főtt tésztát, a levétől lecsurgatott kukoricát, a hagymát (amit nem kell kicsavarni) és a narancskockákat. Az egészet alaposan összekeverem, majd befedve egy napra rakom a hűtőszekrénybe. (Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az ízei jól összeérjenek.) Tálalás előtt kevés rokforttal külön is megszórom, és lilahagyma-karikákkal kirakom a tetejét.
Júliavirslisalátája

40 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 3 pár virsli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3evőkanál marinált
(ecetes-olajos) paradicsompaprika, 1 fiola kapribogyó, 2ecetes uborka, másfél dl majonéz, másfél dl tejföl, só ízlés szerint, 1mokkáskanálnyi törött fekete bors A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. Forrásban lévő sós vízbe dobva 4 percig főzzük, majd levétől leszűrjük. Az uborkát almareszelőn lereszeljük,és a hagymához tesszük. A marinált paradicsompaprikát vékony csíkokra metéljük. A majonézbe belekeverjük a megtisztított és finomra zúzott fokhagymát, a kapribogyó leszűrt levét, a sót és törött borsot, majd a mártást rácsorgatjuk a hagymás-uborkás paradicsompaprikára, és hozzáadjuk a finomra vagdalt kapribogyót. A virslik héját lehúzzuk (természetesen csak akkor, ha műanyag beles virslit vásároltunk), hideg vízbe tesszük és felforraljuk. Ezután a vízből kivéve azon forrón vékony karikákra vágjuk és beletesszük a mártásba. Jól összekeverjük, és a tálat lefedve a hűtőszekrényben egy napig érleljük.
Jutkalekvárja

Hozzávalók: 2 kg kimagozott vörös szilva, 2 kg hámozott kimagozott rétesalma,1 kg érett nagy szemű paradicsom, 1.5 kg kristály cukor A gyümölcsöket feldaraboljuk, puhára főzzük és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és kb. 30 perces lassú forralással, kevergetve besűrítjük. Üvegekbe töltjük, a tetejét kristálycukorral megszórjuk, lekötjük, és egy napra száraz gőzbe tesszük
Jutka-torta
7 tojás sárgáját 12 dkg vajjal és 1/2 cs. V.-vanilin cukorral félóráig keverünk, majd 12dkg cukrot, 10 dkg puhított csokoládét, 10 dkg darált mandulát, 1/2 cs. Váncza-sütőport, 1 ek. lisztet és legvégül a hét tojás kemény habját adjuk hozzá. Forrósütőben, magas falú kerek tortaformában sütjük. Töltelék: 10 dkg puhított csokoládét 15 dkg vajjal, 15 dkg porcukorral, és 1 egész tojással habosra kikeverünk. A töltelék egy részével a torta tetejét, és oldalát késsel szépen bevonjuk, és cukrozott narancshéjdarabokkal díszítjük.
Katatorta

Hozzávalók: 6 db tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg liszt, 5 dkg dió; Krém: 20 dkg daráltdió, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1-2 kanál rum. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját, a lisztet és a darált diót. Krém: a diót a tejjel leforrázzuk, kihűtjük. A cukrot a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt diót, ízesítjük a rummal, és az egészet fehér habzásig keverjük. A tortát kettévágva a krémmel megkenjük, kívülről is krémmel vonjuk be, félbevágott dióval díszítjük.


Kati-krém

Hozzávalók: 3 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 15 dkg vegyes befőtt, kistojáslikőr, csoki darab A tejszínből kemény habot verve óvatosan elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával, az apróra vágott vegyes gyümölccsel. Tojáslikőrrel ízesítjük. Tálalásig poharakban, hűtőben tartjuk, csoki darával meghintve tálaljuk.


Katipalacsintája
A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal, reszelt citromhéjjal, kevés mazsolával habosra keverjük. A krémmel megtöltjük az édes tésztából sütött palacsintákat és forró meggylekvárral áthúzva tálaljuk.


Kati szelet

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl. Tésztává összegyúrjuk, és 3 lapot sütünk belőle. Ha kihűlt, az egyik lapot 2-3 dl forró, cukrozott tejjel leöntjük. Elmorzsoljuk a lapot, majd jól összekeverünk 10 dkg vajat, 1 evőkanál kakaót, kevés rumot és ezt a krémet összekeverjük az elmorzsolt lappal. A masszát a két lap közé helyezzük. 3 tojás fehérjét, habnak felverünk (gőzön), majd 20 dkg porcukrot teszünk bele, és gőz fölött addig verjük, míg a cukor elolvad, majd a tetejére kenjük, és csokoládé reszelékkel beszórjuk.


Katóka

Hozzávalók: 15 dkg zsír, 2 tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, tejföl, kevés cukros tej, 2 evőkanál baracklekvár, fél dl rum, 10 dkg vaj. A zsírt a tojások sárgájával, 15 dkg cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a sütőport, és tejföllel olyan keménységűre gyúrjuk,hogy nyújtani tudjuk. 3 lapot sütünk belőle.1 lapot összetörünk, cukros tejjel meglocsoljuk, hozzáadjuk a baracklekvárt és a rumot. Közben egy másik tálban a vajat kikeverjük 15 dkg cukorral, a két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a két megmaradt lap közé.
Máz
: 2 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőz fölött habbá verjük, majd bevonjuk vele a tetejét. Másnap vízbe mártott késsel szeleteljük. Nagyon mutatós, ha még melegen a mázra csokoládédarát is hintünk.


Karola-torta

Hozzávalók: Tojás 10 db, porcukor 25 dkg, mandula 25 dkg, vanília 1/4 rúd. Elkészítése: Tíz tojás kemény habjába teszünk 25 dkg porcukrot, 25 dkg héjasan megdarált mandulát, kis vaníliát, megsütjük, s ha kihűlt, rumos krémmel megtöltjük.
Kávétorta Júlia-módra

Hozzávalók: piskótához: 7 tojás, 7 púpozott evőkanál finomított kristálycukor, 2teáskanál Nescafé, 7 púpozott evőkanál rétesliszt, fél csomag sütőpor;

A krémhez: 25 dkg Ráma margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál Nescafé, 2teáskanál kakaópor (nem cukrozott).A tojássárgáját a cukorral kikeverem, beleszórom a Nescafét. Ezután felváltva keverem bele a lisztet (amelybe bele tettük a sütőport) és a tojásfehérjéből felvert habot. Vastagon kivajazott és liszttel meghintett tortaformába simítom a masszát,és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm tűpróbáig. (Nekem 26cm-es tortaformám van, akinek kisebb, annak elég az 5 tojásból, és annak megfelelő hozzávalókból piskótát készíteni. Nem kell annyit bajlódni a tortalapkiszedésével, ha a forma alját sütőpapírral kibéleljük!) Közben elkészítem a torta krémjét. A Ráma margarin felét felolvasztom,belekeverem a porcukrot, a Nescafét, a kakaóport. Ha a cukor felolvadt benne, akkor adom hozzá a többi hideg margarint, és az egészet nagyon habosra, könnyűre kikeverem. A kihűlt piskótát a formából kiborítom, majd legalább 4 vékony lapra vágom, és megkenem a kávékrémmel. Egymásra borítva kicsit összenyomom, és a tortatetejét meg az oldalát is bevonom a maradék krémmel. Kávészemekkel és Nescaféval díszítve, hidegen kínálom.
Lajcsiszelet

Tészta
: 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál méz, 3 egész tojás, 23 dkg porcukor, 10dkg vaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Mindezt egyben gőz fölött összefőzzük, forrástól számított 5 percig. Hozzáadunk 45 dkg lisztet (lehet több, amennyit felvesz).4 egyenlő részre osztjuk. Késfok vastagságúra nyújtjuk, zsírozott lemezen megsütjük (lehet a nagy tepsiben).
Krém
: 2 csomag karamell pudingport 6 dl tejjel, 1 csomag vaníliás pudingport 3 dl tejjel simára főzünk. (Lehet az ízek arányát fordítva is elkészíteni.) Másfél csomag(40 dkg) margarint habosra keverünk 40 dkg porcukorral, ezt elosztjuk a pudingok szerint: kétharmad részét a 6 dl tejjel főzött pudinghoz, a maradék egyharmad részt pedig a másikhoz adjuk. Egy kanálnyit hagyjunk a krémből a tetejére. Megtöltjük a lapokat (tészta, karamell, tészta, vaníliás, tészta, karamell, tészta), és a tetejét vékonyan megkenjük a maradék krémmel. A tészta széleit levágjuk és ráreszeljük a tetejére. A sütinek puhulni kell, másnap szeleteljük.
Leasüti

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 60 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomagsütőpor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál tejföl, 10 dkg cukor. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. Kétfélenyomóval kell kiszaggatni: az alsó felét teli nyomóval - erre kenünk lekvárt, a felsőt pedig lyukas közepűvel. Ezt beleforgatjuk a tojások megmaradt fehérjébe, majd darabolt dióba. Ezután ráhelyezzük a lekváros részre.180-200 fokos sütőben sütjük, amíg aranybarna nem lesz.


Lili-kifli

(könnyű, igen finom)20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütő porral, 20 dkg túróval és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra nyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg állapotban vanilincukorral hintjük be.


Lili-torta

Hozzávalók: Porcukor 25 dkg, tojás 8 db, liszt 12 dkg, tejszín 2 dl. Elkészítése: Negyed kg porcukrot 2 egész tojással és 6 tojássárgájával habosra kikeverünk, hozzáteszünk 12 dkg lisztet, 4 tojás keményre felvert habját, kisütjük, lapokra vágjuk, diókrémmel töltjük, tetejét tejszínhabbal bevonjuk.
Magdolna-fánk

Hozzávalók: Vaj 28 dkg, porcukor 10 dkg, tojás 4 db, liszt 28 dkg, vanília 1/4 rúd,citromhéj 1/2 db. Elkészítése: A vajat porcukorral habosra keverjük, beleteszünk kis vaníliát,citromhéjat, 4 tojássárgáját, a lisztet és a 4 tojás kemény habját. Kikent és lisztezett tepsibe tesszük, kisütjük, és még melegen különféle formákra kiszaggatjuk.


Magdolna kifli

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, 4evőkanál tejföl, 30 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor. A margarint a tojások sárgájával 6 evőkanál cukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk a tejfölt reszelt citromhéjat a sütőport, és a lisztet, az egészet
jól összekeverjük kikent, lisztezet, tepsibe öntjük, egyenletesen
szétnyomkodjuk, megkenjük vékonyan lekvárral .A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan összekeverjük a darált dióval,és a cukorral rákenjük a tészta tetejére, és együtt megsütjük előmelegített sütőben.

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Számláló
Indulás: 2007-12-05
     
Óra
     
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
     
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
     
Webáruházaim
     
Weblapjaim
     
Partnerprogramok
     

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak